2024 m. vasario 14 d., trečiadienis

knygos apžvalga | Friedrich Nietzsche „Anapus Gėrio ir Blogio“

Autoriai: Friedrich Nietzsche
Pavadinimas: Beyond Good and Evil
Serija: -
Žanras: Filosofija
Įvertinimas - | Goodreads

Panašu, jog dėl „Skaitau, kaip Piktadarys“ aš linkęs ir pasikankinti. Perskaičiau Friedrich NietzscheAnapus Gėrio ir Blogio“ du kart ir dar šiek tiek, kad pasižymėti mintis. Šios knygos – nevertinsiu. Nemanau, kad tai būtų teisinga.

Apie Knygą: Mūsų senasis, senai miręs filosofas, apmąsto dalykų esmę, prigimtį. Žmonių, lyčių ir jų rolių, religijų, nacionalizmo ar patriotizmo, kultūros, tiesų ir neteisybių, bei dar daugybės kitų. Viename sakinyje ir pagirdamas, ir apdergdamas, jis nori, kad ir mes viską kvestionuotumėme. Ne tik tiesą, bet ir patį tiesos siekį, iš kur tas noras ją žinoti  kyla ir kodėl? Daug tikrai labai gerų minčių. Tiek pat daug ir labai blogų minčių. Tai, bendrai imant, gan vidutiniškas veikalas. Toks, vos ne... Beyond good and bad.

Mano Nuomonė: Kartais filosofų apžvalgininkai yra net įdomesni, nei patys filosofai. Ypač, kai ta filosofija yra jau pakankamai atgyvenusi, kad norint ją pritraukti prie čia ir dabar reikėtų interpretacijos ir paraginimo. Kai kuriems knyga patiko, joje jie rado gero ir tą gerą pasiėmė. Tikrai yra, tik reikia prasiarti ir susirinkti, kaip bulves rudenį. Kitiems nelabai patiko, kas irgi teisinga. Sunkiai skaitosi, labai daug tuščio oro, o kur dar ir šiaip – atgyvenusios nuomonės, visokios misoginijos ir kitokios senovinio diedo sapalionės. Treti gi atėjo apginti autoriaus, ir šie man patinka labiausiai. Mat putodami įbėgo pasakyti, kad jeigu jums nepatiko, tai nesupratot, esat kvailiai. Ar mes apie tą patį Nietzsche kalbam, kuris knygos pradžioje teigė, kad stengiasi nebūti lengvai suprantamu, o knygos gale jau pyko, kad jo niekas nesupranta? Tokiu būdu ir šie apžvalgininkai, netyčiom daugiau nei tyčiom, padaro knygai gan neblogą apžvalgą. Tą tokią, kur apsidairai ir pasveri aplink esančią kompaniją. Tai, taip bendrai, paskaityti tikrai verta, gero tikrai yra, bet jei nesinori ar bus pikta iki nenoro, tai nieko neprarasit ir nepaskaitę. O jei paskaitę nuspręsit, kad jaučiatės labai į vieną ar į kitą pusę, tai kviečiu padaryti tai, ko autorius ir prašė: pakvestionuoti, kodėl taip yra.

Įvertinimo nėra.

instagram



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.