2024 m. vasario 17 d., šeštadienis

knygos apžvalga | Ottessa Moshfegh „Lapvona“

Autoriai: Ottessa Mosfegh
Pavadinimas: Lapvona
Serija: -
Žanras: Tamsi grožinė literatūra
Įvertinimas: 5/5 | Goodreads

Ottessa Moshfegh knygą „Lapvona“ radau „jei tau patiko šios knygos, esi bjaurus“ sąraše. Sumečiau, kad turbūt tiks į „Skaitau, kaip Piktadarys“ temą. Nesuklydau, knyga absoliučiai siaubinga, buvo sunku padėti, atitraukti akis.

Apie Knygą: Lapvonos kaimo gyventojai, valdomi keisto pono ir jo kunigo ant kalvos, sunkumus atlaiko padedami tikėjimo, kad čia ir dabar kenčia tam, kad po mirties nereikėtų. Atkentė jie viską, baisų nepriteklių, badus, marus, sausras, net juos nuolat puldinėjančius banditus ir vadino tai dorybe. Galų gale, juk gerasis ponas jiems visada šio to atseikėja, kad galėtų gyventi toliau, ir gyvulių, ir naujų kaimynų. Bet kiekviena kančia vis dilina paviršių, šis ima trūkinėti, o iš įtrūkimų – sunktis tamsios tiesos. Pateisintos žmogžudystės. Pateisinti raganiški ritualai. Atleistas kanibalizmas, kur net mėsos valgymas buvo laikytas nuodėme. Juk Dievas gali nuplauti visas nuodėmes, ar ne? Svarbiausia tikėti. Tik, ką daryti tiems, kurie palaužti, Dievo kančioje nerado? Ką daryti tiems, kurie vietoje apvaizdos – regėjo tiesą?

Mano Nuomonė: Absoliučiai šlykšti istorija, kurią buvo labai sunku padėti į šalį. Lapvona funkcionuoja, kaip labai keistas viduramžiškas kultas, pilnas labai griežtų nurodymų ir tikėjimo, kuris ima trupėti, kai žmonės nebegali pakelti naštos. Tada jau ir ponas jų akyse netenka to blizgaus šarmo. Kiekvienas veikėjas nuostabiai parašytas, bet neturi nei vieno atperkančio bruožo. Jie tarsi visi nuolat bando pateisinti blogį, jį racionalizuoti ir patys sau atleisti, nusiraminti už tai, ką padarė. Parašyta irgi absoliučiai meistriškai. Jeigu skaitėt „Mes, gyvuliai“ tai ši dar baisesnė ta gerąja prasme. (bet jei ana nepatiko, nes per bjauri (o ne dėl to, kad vidutiniškai parašyta), tai šią geriau lanku aplenkti)

Stiprus 5/5.

Bet gyvas juk po žėrinčiais luobais
Nakties ir barbarų, ir kraujo ilgesys
.“
- Herman Hesse (Stiklo Karoliukų Žaidimas)

instagram



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.