2021 m. birželio 14 d., pirmadienis

knygos apžvalga | J. Remeika "Kai dar amžina ugnis ruseno"

Autoriai: J. Remeika
Pavadinimas: Kai dar amžina ugnis ruseno
Serija: -
Žanras: Tautosaka; Legendos
Psl.: 168
Įvertinimas: 3/5 | Goodreads

J. Remeika iš įvairių Lietuvoje išklausytų ir surankiotų tautosakos istorijų, padavimų, legendų, sudėjo knygelę "Kai dar amžina ugnis ruseno". Daug esame praradę per daugybę tų, išgyventų, sistematinių naikinimų. Ir ši knygelė atspindi tą praradimą daugiau nei atspindi mus.

Apie Knygą: Knygelė sudėliota iš daugybės, dažnokai vienodų istorijų. Vienos turi tarsi tęsinius. Kitos tarsi perpasakotos vienu ar pora kraštų, kaimų, toliau. Dauguma jų, kaip labai įprasta čia pas mus, yra apie visokių ežerų atsiradimą, jų pavadinimus ir pan. Ir visos jos, žinoma, grūmoja apie moralę, dorybes.

Mano Nuomonė: Labai smagu skaityti tokią seną kalbą ir matyti, kaip ji pakito iki dabar. Bet istorijos deja jau per vėlai surinktos. Visos iki paskutinės permiežtos krikščionybe, net tos kuriose tiesiai dalyvauja pats Perkūnas. Ta amžinoji ugnis šiuose puslapiuose deja daugiau pelenais švaistėsi ir tepriminė kiek daug krikščioniškas požiūris iškreipė.

Knygelė vis tiek verta paskaityti jau vien tam, kad pamatyti tą kalbą, tokią, kažkokią, kitokią. Ir pats žodžius googlinau, ir kitus įtraukiau. Bet knygelei duodu tik 3/5.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.