2020 m. gegužės 20 d., trečiadienis

knygos apžvalga | Liao Yiwu "Bullets and Opium" | negrožinė


Autoriai: Liao Yiwu
Pavadinimas: Bullets and Opium
Serija: -
Žanras: Negrožinė; Istorija
Psl.: 320
Įvertinimas: 5/5 | Goodreads

Nepamenu nei kur, nei kaip, nei netgi kodėl pasiėmiau Liao Yiwu knygą "Bullets and Opium". Bet, kad jau esu pasiryžęs padaryti bent kokį progresą tuštinant "perskaityti" lentyną, pasiėmiau ir perskaičiau. Labai širdį slegianti knyga, kuri tikrai pasirodys pažįstama ir mums.

Apie Knygą: Tiananmenio Aikštės žudynių išgyvenusieji, tie kurie spruko iš šalies, dėl kurios kovojo, kurią gynė, pasakoja tiesiog košmariškus savo išgyvenimus po to, kai buvo susekti ir suimti gimtojoje valstybėje, kurioje net mąstyti prieš valdžią yra baustinas nusikaltimas. Ką jau bekalbėti apie juos: autorius, rašytojus, žurnalistus, poetus. Žmonės, kurie stovėjo aikštėje ir garsiai skelbė mintis prieš komunizmą, reikalavo demokratijos, laisvės. Sužlugdyti gyvenimai, amžiams traumuoti protai ir kūnai, bei savanoriška tremtis, vengiant mirties savoje žemėje. Ir tai nėra kažkokia ten tolima istorija. 

Mano Nuomonė: Manau, jei patys skaitytojai nepamenat Sovietų žlugimo laikų, tai bent iš tėvų ar senelių tikrai girdėjot neįtikėtinų istorijų. Ir ne tik apie kovą čia, bet ir apie tremtis, išvežimus, partizanus, tankus ir žūtbūtinę kovą už laisvę. Pasisekė mums, galime vadintis laisvais, turim demokratiją. Ir atrodo, taip turėtų būti visur. Bet nėra. Kinija iki šiol valdoma paslaptimis, blokavimu, dezinformacija, melais. Ši knyga pasakoja seną istoriją, kuri vyksta ir šiandien. Buvo baisu skaityti apie armijos, policijos brutalumą, siaubingą žmonių žeminimą, klaikias sąlygas. Tai tikrai labai sunki knyga. 

Sunku skaityti, bet verta. Jau vien tam, kad žmonių, kurie stengėsi, kovojo ir priversti - bėgo, gelbėdami paskutinį sau likusį dalyką - gyvybes, vardai nebūtų užmiršti, auka nebūtų nuėjusi veltui. Duodu 5/5. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.