2023 m. liepos 6 d., ketvirtadienis

knygos apžvalga | Isaac Asimov "Fondas" | Foundation 1

Autoriai: Isaac Asimov
Pavadinimas: Fondas
Serija: Foundation 1
Žanras: Mokslinė Fantastika; Kosminė Opera
Psl.: 244
Įvertinimas: 5/5 | Goodreads

Pagaliau prisikasiau ir iki Isaac Asimov "Fondo" knygų. Turiu tris. Autoriaus darbų esu skaitęs ir ankščiau, bet "Fondas" per labiausiai neįstrigo, nes skaitėsi, kaip visiškai naujas kūrinys. Bet, labai sužavėjo.

Apie Knygą: Hari Seldon, naudodamasis savo paties sukurtu psichoistorijos (psychohistory) mokslu, matematišku tikslumu įrodė Imperijos, Visatą valdžiusios apie 12 tūkstantmečių, subyrėjimą. Kad nereikėtų po to kęsti ištisų šimtmečių barbarizmo, kol kitos galios kovoja tarpusavyje, kuri stipriausia ir viršiausia, jis nusprendė sukurti fondą, kurio žiniomis remiantis, šis procesas - pagreitėtų ir valdžios vakuumą vėl užpildytų kita imperija. Bėda tik ta, jog Imperijos valdovai ir tos kitos dėl valdžios rietis pasiryžusios galios, įtaria planą po planu, grėsmę savo padėčiai...

Mano Nuomonė: Nenustebsit turbūt, jei pasakysiu, kad skaitėsi, kaip 40k priešistorė? T.y. rimtai matau ant ko visa ta visata buvo pastatyta. Buvo labai įdomu. Istorija, skaitant, plėtėsi už parašytų žodžių ribų, piešdama labai painią, bet labai lengvai sekamą politikos, mokslo ir bene ezoterikos tinklą, kur ateitį nuspėti galima pasitelkiant ne taro kortas, o matematiką. Įtraukianti istorija su keistai, gerąja to žodžio prasme, panaudotu mokslu, t.y. atomine galia ir pan. Manau nepatikti gali tik tiems, kas ne itin mėgsta mokslinę fantastiką ar jos politinius aspektus.

Stiprus 5/5.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.