2020 m. vasario 22 d., šeštadienis

knygos apžvalga | William Gibson "Pattern Recognition" | Blue Ant 1

Autoriai: William Gibson
Pavadinimas: Pattern Recognition
Serija: Blue Ant 1
Žanras: Kiberpankas; Mokslinė Fantastika
Psl.: 367
Įvertinimas: 4/5 | Goodreads

Žinot, kaip Murakamio knygos - unikalios ir beveik pačios sau - žanras? Kai net gali pasakyti, jog norėtum paskaityti ką nors Murakamiško? Tai va, atrodo ir William Gibson yra pats sau žanras. Pasiėmiau paskaityti jo Blue Ant trilogiją, pradedant knyga "Pattern Recognition" ir... Esu tiesiog be žodžių.

Apie Knygą: Keisės (Cayce) gyvenimas, įprastais standartais vertinamas, ir taip jau nebuvo labai paprastas. Bet jos privatų, užslėptą, savo anonimiškumą saugančių žmonių pilną interneto kampelį išjudina keisti šen ir ten vis pasirodantys filmo gabaliukai, atrodytų priklausantys didesnei vizijai. Niekas nežino, kas juos kuria, iš kur jie, bei ką jais bandoma pasakyti. Bet visi nori sužinoti. Keisės laimei ar nelaimei, Blue Ant, paslaptinga kompanija su ištekliais tokias paieškas apmokėti, pasirenka būtent ją imtis paieškų. Ir nuo čia jos gyvenimas virsta tikru šnipų trileriu.

Mano Nuomonė: Tikrai labai keista istorija. Lyg išsapnuotos idėjos, sukarpytos ne itin lygiais gabaliukais, kuriuos neaiškia tvarka beria knygos herojams, o tuo pačiu ir mums, kas juos lyg kokias skruzdes visus išjudina su noru žinoti kaip, kas, iš kur. Visa tai dar labiau kursto visokios sąmokslo teorijos ir bene antgamtinės idėjos, artėjančios prie tos vienos: ar tai kuriama žmogaus, ar skaitmeninio intelekto?

Pati knyga, lyginant su tarkim Neuromancer, skaitėsi lengviau, bet pamesti kur ką skaitei vis tiek per lengva, tai reikia atidžiai sekti, kad mintimis nenuklyst, nes čia žiūrėk jau ir nebežinai, kas vyksta. Herojai irgi gal kiek per plokšti, lėkšti, trūko dimensijų. Bet istorija užkabino ir tikrai skaitysiu toliau. Šiai duodu solidų 4/5.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.