2019 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

knygos apžvalga | Marina Dyachenko "Vita Nostra" | Metamorphozi 1

Autorius: Marina Dyachenko
Pavadinimas: Vita Nostra
Serija: Metamorphozi 1
Žanras: Fantastika, Grožinė Literatūra
Psl.: 416
Įvertinimas: 5/5 | Goodreads

Sunku aprašyti knygas, kurioms apsakyti nėra žodžių. Marina Dyachenko knyga "Vita Nostra" buvo kažkas kolosalaus, didžiulio, keisto, neįtikėtino ir absoliučiai nematyto. Bet, iš kitos pusės, beveik, šiek tiek, pažįstamo, bet tik šiek tiek, tik tiek, kiek tai tikrai slavų fantastika.

Apie Knygą: Sašos gyvenimas, tas įprastas, baigėsi lemtingą vasarą, kai keistas nepažįstamas tipas, be proto ją išgąsdinęs, paliepė jai rytais, kelias dienas iš eilės, atlikti tam tikrą seką veiksmų. Saša pakluso, pakluso iš baimės. Ir jau po pirmos užduoties - išvėmė keletą aukso monetų. Ko pasekoje ją priėmė į paslaptingą mokyklą galai žino kokiame užkampyje, kur ir kitus tokius kaip ji, profesoriai mažai tepanašūs į žmones, valdė baime. Nesilaikyti taisyklių, daryti tai, kas nebuvo liepta, daryti tai, kas buvo uždrausta, susikirsti, nepasiruošti - reiškė gauti baisių naujienų: ligos, traumos, mirtys ir kitokios kančios šeimose už kurias vaikai greit išmoko kaltinti save ir tik save. O moko juos čia irgi keisčiausių dalykų, neįmanomų dalykų, kas kart pabrėždami jog neįmanomo iš jų tikrai niekas nereikalauja, bet... Suvokti tylą, perprasti nepažįstamus ženklus, simbolius, kurti realius įvykius, daiktus vien mintimis, vien valia, atsisakyti savo fizinės formos, dviejų kojų, dviejų rankų limito, kas gi tai, jei ne neįmanoma? Bet kuo daugiau Saša mokosi, tuo labiau slopsta tiek jos, tiek jos bendramokslių pasipriešinimas. Jie keičiasi. O gal, galų gale, niekad ir nebuvo tuo, kuo save laikė. Kas, visgi, yra įprasta Visatoje sukurtoje iš kibirkšties, žodžio?

Mano Nuomonė: Aš tiesiog nežinau, kaip šitą knygą ir aprašyti. Joje visko tiek daug ir tas viskas, tas daug, yra toks didelis. Knyga labai įdomi, labai keista, bet tuo pačiu, kas mėgstat fantastiką ir tekę skaityti rusų ar ukrainiečių fantastikos, tikrai pastebėsit pažįstamų dalykų. Slavų fantastika yra kažkas tokio, va būtent tokio, ką sunku apibrėžti.

Knyga labai gera. Tikrai ne visiems, bet kam tiko ten kokios nors Pelevino ar Makso Frajaus knygos ir panašiai, turbūt pasimėgaus ir šia. Duodu 5/5 ir labai tikiuosi, kad ir kitos pasirodys kur nors išverstos į kokią nors kalbą, kurią įskaityčiau.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.