2019 m. gegužės 7 d., antradienis

knygos apžvalga | Misha Glenny "McMafia"

Autorius: Misha Glenny
Pavadinimas: McMafia
Serija: -
Žanras: Tikri Nusikaltimai, NeGrožinė
Psl.: 398
Įvertinimas: 5/5 | Goodreads

Labai mėgstu literatūrą, kur autorius nesirenka pusės ir, dėl moralės sumetimų, nebando visko piešti viena ar kita spalva labiau. Viena tokių subalansuotų knygų yra Misha Glenny "McMafia", apie organizuotą nusikalstamumą, bei iš kur, kodėl jis radosi.

Apie Knygą: Nusikaltimai būna visokių tipų, visokių formų. Šioje knygoje, pradedant ekonominiu nuosmukiu ties sovietų sąjungos žlugimu ar Berlyno sienos nuvertimu, gausime sužinoti koks jis skirtingose šalyse. Nuo narkotikų, iki padirbtų daiktų, iki išplautų pinigų, ar asmeninės informacijos renkamos kibernetinėje erdvėje, internete. Autorius plačiai nupasakoja ne tik, kaip veikia tas ar anas organizuotų nusikaltėlių burys, bet ir paaiškina iš kur, ko pastūmėtas jis atsirado. Vienur tai - paprasčiausias, siaubingas nepriteklius. Kitur - noras greitai prasimušti. Dar kitur - poreikis gauti to, ką tavo šalis kriminalizavo. Ar tai būtų vaistai, ar kokia nors gyvenimo būdo dalis, kad ir, tarkime, ikrai.

Mano Nuomonė: Knyga labai nuosekli ir išsami. Nuo temos prie temos pereinama su logika, o ne šiaip šuoliu. Viskas nupasakojama labai įdomiai ir tikrai labai paprastai. Buvo labai įdomu, ir tikrai bus apie ką dar pagalvoti. Mat, tarkime, tas globalus organizuotas nusikalstamumas - liečia mus visus. Nuo kokios nors ten medžiagos, kurios reikėjo, kad būtų sukonstruotas mūsų kompiuteris: ją pirko tą vieną dalį gaminanti kompanija ir jai tikrai nerūpėjo iš kur tiekėjai gavo tas žaliavas, o tiekėjai irgi turbūt per daug neklausinėjo, jei nėra pirmos rankos; Iki nuolatinio spamo iš kurio mes gal ir pasišaipom, o kiti tai ir užkliūna ir praranda viską, ką turėjo. To pasekoj man žinoma labiausia ir patiko kibernetinės erdvės nusikaltėliai, hakeriai, krakeriai. Apie juos irgi be galo įdomiai: informacija gal ir žinoma, bet turbūt  daug kam iš mūsų ja tiesiog nesinori tikėti, nesinori galvoti, jog mūsų informacija kažkam yra lyg ant lėkštutės paduota vien dėl to, kad probėgom užėjom į netinkamą saitą, ar neatnaujinom antivirusinės programos. Pats žinau, kad jei papasakočiau ką čia skaičiau savo tikrai protingai draugei, ji numotų ranka.

Žodžiu, tikrai labai dėmesio vertas skaitalas, kurį tikrai labai rekomenduoju. Duodu 5/5, nes tokiuose nėr ko smulkintis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.