2023 m. kovo 23 d., ketvirtadienis

knygos apžvalga | Marcelo Gleiser "The Island of Knowledge"

Autoriai: Marcelo Gleiser
Pavadinimas: The Island of Knowledge
Serija: -
Žanras: Mokslinė Literatūra; Filosofija
Psl.: 359
Įvertinimas: 4/5 | Goodreads

Perskaičiau Marcelo Gleiser knygą "The Island of Knowledge", filosofinę mokslo istorijos apžvalgą, taip tarkim.

Apie Knygą: Daug mokslininkų svajoja apie kokią nors vieną, bendrą teoriją, viso ko formulę, universalų atsakymą. Bet ar tai tikrai įmanoma? Ar tai visgi tik filosofinės svajonės, stovint žinių saloje, neaprėpiamoje nežinomybės jūroje? Juk daug dalykų buvo laikyti tiesa, ta galutine, tikra ir nepajudinama, iki paaiškėjo, jog stebime šešėlius ant urvo sienos ir nieko daugiau.

Mano Nuomonė: Tam tikra prasme ši knyga yra ilgesnė "kuo daugiau žinai, tuo daugiau nežinai" versija. Versdami mokslo istorijos lapus vis aiškiau matome, kaip rutuliojasi tas žinojimas, vieną akimirką atrodo jog viskas čia aišku, kitą akimirką į formuluotę įmetamas kažkas neįtikėtino ir gauname išmokti tai ką žinojome - iš naujo. Knyga labai įdomi tuo aspektu, kad papasakoja, kaip padaryti tam tikri, didžiausi atradimai, tokie, kur mus pastūmėjo į priekį toliausiai ir bene pakeitė realybę. Iš kitos pusės, tai knyga vis tiek yra filosofinis darbas, tad netrūksta to tokio bandymo samprotauti, viską kvestionuojant ir bandant įkalbėt kitus daryti tą patį, nes jau pats savo odoje nebetelpi...

Duodu 4/5, verta laiko. Įdomu buvo pamatyti, kad priešintasi bene kiekvienam naujam atradimui, kad ir kaip labai jis niekam nieko gyvenime nekeitė. (visokie ten transfobai ir homofobai tik dar juokingesni atrodo)





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.