2020 m. rugpjūčio 6 d., ketvirtadienis

drakulos apžvalga | Dracula | 2020 BBC One

Labai laukiau šio BBC One, 2020 Drakulos kūrinio, jau vien dėl to, kad jis buvo sutvertas BBC Sherlock'o kūrėjų, Mark Gatiss ir Steven Moffat.

Aktoriai pasirinkti tiesiog nuostabiai. Kiekvienas savo darbą atliko absoliučiai idealiai. Bet visus absoliučiai nustelbė Claes Bang vaidinęs princą Drakulą, tobulai perteikęs tą patrauklaus žvėries asmenybę, kiekvienu judesiu, gestu, veido išraiškomis, balso tonu. Apie geresnį aktorių negalėčiau nė pasvajoti.

Kad jau serialas yra iš trijų filmo ilgio dalių, manau trumpai aptarsiu kiekvieną seriją, su trupučiu apžvalgos ir savo nuomonės, kaip darau su knygomis:

1. "The Rules of the Beast" - Žvėries Taisyklės:

Džonatanas Harkeris iškviečiamas į Transilvaniją, padėti Grafui Drakulai susitvarkyti popierius kelionei į ir gyvenimą Anglijoje. Bet tuo Harkerio viešnagė pas Drakulą nesibaigia, mat ekscentriškas grafas turėjo daugiau planų. Jis nė nepastebi, kaip ima prarasti protą šioje baisioje, kalėjimu tapusioje pilyje, pilnoje klyksmų ir nė gyvos dvasios...

Paraleliai šiai istorijai mes stebime Harkerį, pasakojantį ją vienuolei vienuolyne, kuriame jį slaugė. Moteris, panašu, ne tik tiki jo neįmanoma istorija, bet dar ir norėtų žinoti daugiau, nei jis geba atpasakoti. Ar tikrai Harkeriui, tokiai puikiai paties Velnio Nuotakai pavyko pasprukti? Gal būt jis buvo paleistas? Bet kuriuo atveju, kodėl visa tai įvyko ir kur gi dabar tas velnias, Drakula?... Ir kaip jis šį jauną vyriškį pavertė tokiu išsekintu kevalu?



Mano Nuomonė: Gaivus, šviežias oras. Drakula nori suprasti kodėl jis yra toks, koks yra, nemirtingas, vampyras. Tad imasi eksperimentuoti su žmonėmis. Jo paties žodžiais jis bando veistis. Ir, kad jau nežino, kaip perduoti savo nemirtingumo dovaną, Harkeris irgi tiks į tą haremą jo vadinamųjų Nuotakų. Tokia nauja aliuzija (ne visiškai nauja, bet paprastai grožinėje medijoje - negvildenama) į idėją, klausimą: kaip visgi perduodama kraujo liga, vampyrizmas?

Dar gi, visa Drakulos atliekama manipuliacija atrodo daugų daugiausia, kaip paprasčiausia valios išraiška. Valios žmogaus, buvusio karvedžio, įpratusio į priekį vesti armijas, valdyti šalį. T.y. be tų proto praradimų, kuriuos Harkeris vis patiria, panašu jog Drakulai nereikia antgamtinių galių, kad priverstų žmones daryti tai, ką jis nori, kad jie darytų.



2. "Blood Vessel" - Kraujo Laivas:

Grafas Drakula sėda į žymiąją Demetrą ir leidžiasi į kelionę Anglijos krantų link. Atsargiai susidaręs savo keleivių meniu iš protingų, gudrių, turtingų ar bent jau įdomių, jis prisėda papasakoti savo genialaus plano vienuolei Agatai Van Helsing. Apie tai, kaip įviliojo šiuos žmones į laivą, kaip žudė tiesiog atvirai ir nebuvo sučiuptas, kaip saldžiai išsisuko nuo kaltinimų... Bei pasiekė Angliją.

Mano Nuomonė: Agatos Kristi ir Šerloko verta serija, pilna intrigų, paslapčių ir nenuspėjamų posūkių. Tai bene įdomiausia serija iš trijų. Bet man visada patiko istorija apie tai, kaip Drakula įplukdė Demetrą be gyvos dvasios ant jos.



3. "The Dark Compass" - Tamsusis Kompasas:

Naujas pasaulis pilnas stebuklų ir Grafas Drakula skuba jų visų išmokti. Nuo wi-fi, iki vakarėlių, nuo advokatų iki sutikimo davimo. Čia - viskas gali būti pristatyta į namus ir visada rasi, kas gins ir saugos tavo interesus, kad ir kokie jie būtų. Žmonėms neberūpi dievai ir prietarai. Jie nori linksmintis, jie ištroškę gyvenimo. Panašu jog Grafas Drakula pagaliau vėl turi solidų šansą rasti sau tobulą nuotaką. Nuotaką, kuri nebijos amžino gyvenimo.

"I always knew future would bring wonders. I did not know it would make them ordinary."

Mano Nuomonė: Ši serija vienu metu ir geriausia ir blogiausia. Visada svajojau pamatyti Drakulą marškinėliuose, su išmaniuoju telefonu rankose ir tą gavau. Bet panašu jog gavęs viską, kad pagaliau galėtų labai rimtai gyventi, informaciją, prieigą prie jos, žmones, Drakula ėmė ir persigalvojo. Tiksliau, sesuo Agata, persikėlus kraujyje per visus tuos amžius, apsuko tą idėją apie tokį gilų troškimą gyventi, kad nenumiršti ir pavertė jį tokia baisia baime mirti, kad nenumiršti. Ko pasekoje gavom tą pačią pabaigą, kur Drakula, net supratęs, kad niekas negali jo nužudyti, jokie prietarai ir jokios taisyklės, pasirenka pasidavimo kelią.

Bet ar jis tikrai mirė dar galima būtų pagalvoti. Tiesiogiai to nematome, jokių pelenų ar kažko mums kaip ir neparodo. IMDB irgi nėra pabaigos datos šiam serialui. Tad gal Moffat ir Gatiss visgi padarys mums gerą ir duos daugiau?... Belieka viltis.



Labai noriu grįžti prie savo tų bene ištakų, kai svaigau čia jums apie Drakulą. Tad kartais vis parašysiu truputį ir apie kitus, nebūtinai knygiškus su Drakula susijusius dalykus. Tuos kur jau visai su knygom nesusiję turbūt rašysiu į asmeninį blogą [Ego Noctis]. O jei norit visko po vienu stogu, galit paremti mane Patreon paskyroje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.