2018 m. liepos 24 d., antradienis

Ioan Grillo "Gangster Warlords"

Autorius: Ioan Grillo
Pavadinimas: Gangster Warlords
Serija: -
Žanras: Mokslinė literatūra, Nusikaltimai
Psl.: 384
Įvertinimas: 5/5 | Goodreads

Pavargau jau šiek tiek nuo visos fantastikos, tai pasiėmiau paskaityt šiek tiek dokumentikos. "Gangster Warlords", apie Karvedžius Gangsterius - labai gerai parašyta knyga. Tikrai aukštos kokybės žurnalistika. Smagu, kai papuola tokia į rankas, būtent kai reikia pailsėti.

Apie Knygą: Gangsteriai evoliucionavo. Iš mafijozų ir sąlyginai lengvai susemiamų nusikaltėlių, jie virto Organizuoto Nusikalstamumo galvomis, vadovais, karvedžiais. Jų darbas nebeapsiriboja vien bankų plėšimais ir aktais, kurie jei tiesiogiai mūsų neliesdavo, tai neliesdavo ir su visam. Dabar gi, nuo aukso mūsų papuošaluose, iki degalų mūsų automobiliuose, ar net prieskonių mūsų maiste - dažnai ten patenka per jų rankas. Bet, žinant tai, kodėl jie laisvėje ir toliau teroru valdo, bei spaudžia kitas korporacijas, biznius? Mat evoliucija čia nesibaigė. Mūsų bjauriais laikais, kai korumpuotas politikas yra blogiau, nei gangsteris, kuris nešvariais pinigais paremia mokyklą, ar išasfaltuoja kelią, sunku rasti, kaip juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Juoba, jog net ir tai padarius, toli gražu ne visada kas nors pešama. Knygoje minimas vienas incidentas, kai policija pati atidavė skundiką gangsteriams, o jų vadovą išleido iš kalėjimo, kur jo žmonės pasitiko jį su ginklų salvėmis čia pat gatvėje.

Mano Nuomonė: Ta paralelė tarp politikos bei gangsterių čia buvo labai įdomi. Mat evoliucija įvyko būtent šioms dviems grupuotėms susidūrus. Vieni prisimokė iš kitų ir iš to gimė, tarkime, Raudonasis Komando. Kalėjime jie šokdavo suktis ratu, kai sargyba imdavo mušti vieną: taip visi gaudavo smūgių, bet niekas nemirdavo nuo jų pertekliaus. Jų bosas privertė visus pasidalinti iš namų gaunamu maistu, tokiu būdu visi gaudavo pavalgyti geriau - dažniau. Laisvėje jie patys gaudė prievartautojus ir vagis, sukišdavo į viščiukų narvus ir palikdavo pasėdėti prie kelio, kad visi galėtų ateiti pažiūrėti, susipažinti su jų veidais. Kitais atvejais juos netgi ištremdavo iš miestelių ar kaimų. Tokio tipo gangsterius sunku pasodinti už grotų - savi, su nusikaltimais nesusiję žmonės jaučiasi jų globojami, tad ir patys jiems noriai padeda, dangsto, bei nekalba apie jų vykdomus ar vykdytus nusikaltimus. Tie dažniausiai apsiriboja prekėmis, bei biznių reketais. Dar gi, knygoje viskas tikrai gerai ištirta, o istorijos parašytos labai sklandžiai, tad viskas skaitosi lengvai ir įdomiai. Sužinojau daug naujų dalykų. Kaip tarkime, koks didelis skirtumas tarp gangsterių, kurie į nusikaltimus buvo pastūmėti reikalo išgyventi ir tų, kurie ten atsidūrė trokšdami daugiau galios.

Gera knyga. Veiksmas daugiausia Meksikoje, tad galima greit ir lengvai palyginti su žiniomis apie, tarkime, Amerikos gaujas, apie kurias net ir pačiam Netflix pilna dokumentinių filmų ir serialų. Duodu 5/5. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.