2016 m. birželio 14 d., antradienis

Alternatyvi Istorija


Alternatyvi istorija yra vienas mano mylimiausių žanrų. Jame vienas ar keli istoriniai faktai visiškai ar iš dalies pakeičiami, ko pasekoje toliau istoriją stebime per tos galimybės "kas būtų, jei būtų" prizmę. Steampunk'o žanras yra vienas žinomiausių alternatyvios istorijos žanrų, mat jame svarbiausia istorijos dalis remiasi būtent istorine alternatyva: jei garo variklis būtų vystytas ilgiau ir plačiau.

Mano mylimiausi alternatyvios istorijos pavyzdžiai gali būti pavadinti ir alternatyvia realybe, mat juose esama daug fantasy elementų (kaip "antgamtinių", o ne vien "fikcinių"). Vienas iš tų pavyzdžių yra Kim Newman "Anno Dracula". Turbūt visi skaitėme Bram Stoker "Drakulą", ar bent jau matėme tuos tuzinus filmų, kurių net ieškoti nereikia (ieškant galima rasti šimtus). Ten keli drąsūs vyriškiai stoja prieš blogį, ir pribaigia mūsų Father in Darkness (Anno Dracula vampyro kūrėjas vadinamas "Tamsiuoju/Tamsos Tėvu/Motina"). Kim Newman tuo tarpu pasakoja visai kitokią istoriją. Keli žmogeliai prieš Vladą Smeigiką? Jūs tik nejuokaukit. Jis juos sudoroja, ir po truputį išveda vampyrus į dienos šviesą. Netiesiogine prasme, žinoma. Toliau istorija vystosi, kaip įprasta, bet visuose žinomuose įvykiuose dabar dalyvauja ir vampyrai. Tai labiausia jaučiama antroje knygoje, apie Raudonąjį Baroną. Čia jau ne tik fantastiški pilotai dirba savo darbą karo metu. Šalia lėktuvų, o dažnai ir visai be šių egzistencijos ore, skrenda milžiniški šikšnosparniai-drakonai, ištroškę kraujo ir pergalės.

Kitas pavyzdys būtų Jonathan Stroud Bartimėjaus istorija (tai - ne trilogija, esama priešistorės, ir Stroud'as pats pasisakė, jog galimas daiktas - su Bartimėjumi dar greičiausia nebaigta, tik mes matyt jau tikrai nebegausim vertimų). Kadangi knygų pagrindinis žanras toli gražu nėra alternatyvi istorija, tai ir pačios jos čia sąlyginai mažai. Sakau "sąlyginai", mat pakeitimas kolosalus: Britų Imperija bene valdo pasaulį.

Tokių pavyzdžių yra daugybė, mat, kaip ir sakiau, jau vien Steampunk žanras remiasi būtent alternatyvia istorija, tad net mūsų pačių Tapinas su savo "Vilko Valanda" prisidėjo prie šio žanro plitimo. Šis žanras, mano supratimu, skirtas daugiausia tiems, kurie mėgsta gromuliuoti mintis, apgalvoti milijonus galimų ir neįmanomų scenarijų, ir vis mąstyti "kas būtų, jei..."

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.