2022 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Dracember | Drakulos istorija įvairių knygų sekoje

Bandydamas atsirūšiuoti Drakulos knygas, supratau, kad yra saujelė tų tokių, kurias būtų galima skaityti, kaip vieną seriją ar seką, ir taip iš istorijos išspausti daugiausia: susipažinti su galima Drakulos versija viduramžiais, vampyru, vampyrizmu, Drakulos autoriumi, Drakulos knyga, bei tuo, kas vyko po to, tiek paties Drakulos, tiek ir kitų veikėjų gyvenimuose.

Nors knygos parašytos įvairių, skirtingų autorių, vienaip ar kitaip jos supa Bram Stoker "Drakulos" veiksmą, iki knygos, ir po knygos. Tad jeigu įdomu, štai jums chronologinis Drakulos, Tamsos Princo, knygų sąrašas, apie tai, kas buvo prieš, kas įvyko tada, ir kas vyko po:

 
1. D.S. Crowe "I, Dracula" - Neseniai skaityta knyga unikali tuo, jog pateikia Vladą Drakulą, kaip vampyrą, antgamtinį padarą, nuo pat pradžių. Paprastai gvildenant jo praeitį autoriai bando remtis istorija. Čia, tuo tarpu istorija pilnai supinta su mitu. Tad tai būtų pirmoji knyga Drakulos sekoje, apie Drakulą, jo pradžią: 
Apie Knygą: Vladas Drakula, Smeigikas, Tamsos Princas, skuba surašyti savo gyvenimą. Rašo septynias ilgas naktis iš kurių ir susideda ši knyga. Nuo gimimo, liūdnos ir vienišos vaikystės. Paauglystės, kurią praleido kaip turkų kalinys, kur ir pradėjo tyrinėti savo antgamtines galias. Iki jaunuolio, užsispyrusio kovoti už laisvę. Bei nusivylusio suaugusiojo, supratusio, jog besipriešinančio iš ugnies neištrauksi. Pasibodėjęs gyvenimu ir gyvaisiais, jis nusisuko į mokslą ir ėmė ieškoti atsakymų, žinių, supratimo... Iki rado. Ir štai, dabar skuba viską papasakoti.

2. David J. Skal "Something in the Blood" - Bram Stoker'io, "Drakulos" autoriaus biografija. Ji - labai keista ir įdomi, bei pakankamai neįprasta, jog štai imtum ir patikėtum toliau seksiančia knyga. Autoriaus sveikatos svyravimai, mįslingas pagijimas ir, galiausiai, kultinės knygos užgimimas:
Apie Knygą: David J. Skal apsiima papasakoti mums apie Bram Stoker, Drakulos autoriaus gyvenimą, nuo keistos vaikystės, septynių metų praleistų ligonio patale, stebuklingo išgijimo, autoriaus darbo, bei Drakulos. Kaip ta knyga gimė, kaip radosi jos pagrindinis piktadarys vampyras Grafas Drakula, bei kuo jis virto laikui bėgant.
3. Dacre Stoker "Dracul" - Bram Stoker'io biografija paremta fikcinė istorija, atitinkamai spekuliuojanti apie autoriaus sveikatos anomalijas, bei galimą būsimos knygos įkvėpimą. Knyga labai įdomi, nepaisant to, jog Dacre Stoker rašymas man ne itin patinka:
Apie Knygą: Istorija prasideda nuo Bram Stoker'io vaikystės ir, bent dalinai, seka jo biografiją. Iki septynerių jis buvo labai ligotas ir vos nenumirė. Tą lemtingą naktį, kai atrodė jog pagaliau berniukas nebeišsikapstys, jų paslaptingoji auklė jį išgelbėjo karštinės įkvėptuose sapnuose. Visa šeima tai neigė ir teigė, jog jį išgelbėjo jo dėdė gydytojas. Vienintelis Bram'u patikėjęs žmogus buvo jo sesuo, pati gan lakios vaizduotės. Tad po stebuklingo Bram'o pasveikimo, abu leidosi tirti pėdsakų savo auklės, kuri paslapčiomis susikrovė daiktus ir dingo. Radę daugiau klausimų nei atsakymų, vaikai buvo priversti nuleisti rankas. Iki, po kelių dešimtmečių, Matilda Stoker pastebėjo auklę Paryžiaus gatvėse, nepasenusią nė viena diena.
4. Bram Stoker "Svečiuose pas Drakulą" - Trumputė istorija, Bram Stoker'io žmonos išleista po jo mirties. Ši skyriaus ilgio knygutė buvo pirmasis Drakulos skyrius, bet autorius pasirinko ją ištrinti:
Po pirmosios Bram Stoker knygelės „Svečiuose pas Drakulą“, kuri taip ir vadinasi, nežinojau ar verkt ar juoktis, tai pasijuokiau. Atrodo ši istorija yra pačios knygos „Drakula“ juodraštinis variantas, kuris, ačiū jo našlei, išvydo dienos šviesą. Bėda ta, kad istorija tiesiog komiškai baigiasi. Nieko blogo, ne, ne, bet gerai, kad jis visgi pasirūpino viską padoriai išrutulioti, o ne paliko tą „kaip anglas Valpurgijos naktį nuotykių ieškojo ir kaip jį Drakula išgelbėjo“ reikaliuką. Smagu buvo, rimtai.

5. Bram Stoker "Drakula" - Na ir galiausiai, pati Knyga. "Drakula". Žavi istorija, pateikta per dienoraščius, apie į Angliją atvykusį Drakulą, kurį ima terorizuoti šis nelemtas būrelis vyrukų. Na, taip, jis ten suvalgė vieną kitą žmogų, gal būt įkando ir Liusei, bet ją greičiausia vis tiek pražudė kraujo perpylimai, o ne vampyras...:
Istorija – klasikinė, viena iš tų gotikinių siaubo novelių, kurios dabar jau neatrodo baisios, bet vis vien smagiai įtraukia. Kuo toliau į galą (ir jau rimtai į tokį „per du puslapius“ galą), tuo didėjo įtampa kas ką pirmas priveiks. Bet mane kiek nuvylė pats faktas, kad knyga, nors ir vadinasi Drakula ir pasakoja apie Grafo pasilakstymus šen ir ten, visgi sukasi apie labai dievotą moterį, Miną Harker.
6. Bram Stoker ir Vladimir Asamundsson "Powers of Darkness" - Alternatyvi Drakulos versija. Pats autorius turėjo dvi knygos versijas iš kurių viena, ankstesnė, būtent ir yra ši. Ar... Jos variacija, skirta sutrumpintai Islandiškai versijai. Bet kuriuo atveju, šią labai ankstyvą ir tikrai kitokią Drakulos versiją verta skaityti po originalo:
Apie Knygą: Knyga nėra kardinaliai kitokia. Esmė išliko ta pati. Tik čia, po labai, labai ilgos įžangos, kur vertėjai diskutuoja ar knyga tikrai Stokerio, ar tik jo palaiminta, o gal iš vis Islandijos vertėjo savarankiškai perrašyta, pasikeičia knygos proporcijos. T.y. kai ankščiau turėjom trumpą vizitą pas Drakulą, o tada - ilgą jo persekiojimą Anglijoje, čia gi atvirkščiai. Harkerio istorija Drakulos pilyje labai ilga ir jis kur kas daugiau bendrauja su pačiu Drakula. O tada, kai jau pagaliau atrodo pabėgo ir ateina metas išgirsti apie Grafo nuotykius - mums viską labai greit išberia atpasakojimo forma: tada nutiko tai, po to sekė šitai. Didžiausi skirtumai yra paties Drakulos tiesmukumas, šitas proporcijų apkeitimas vietomis, kas beje, nežinau ar buvo vertėjų atliktas darbas, ar taip buvo parašyta knyga, bei Drakulos bendravimas su Liuse bei Mina, kurios čia pervadintos Liučija ir Vilma.

7. Syrie James "Dracula, my Love" - Drakulos versija iš Minos pusės. Jei nenorit romanų apie Drakulą, tai šią galit praleisti, kitu atveju joje Mina pasakoja, kaip viskas įvyko iš tiesų, ką jai teko nuslėpti nuo vyriškių ir netgi savo pačios vyro, bei koks buvo tas princas Drakula:
Knyga perpasakoja Bram Stoker „Drakulą“ iš Minos Harker perspektyvos. Šį kart Mina nenutyli nieko ir pasakoja atvirai, smerkdama save, ir vis dar kraujuojančia širdimi dėl to kas įvyko. Drakula, žavingas vyriškis su šimtmečiais už jo. Aštraus ir išlavinto proto jis galėtų pakerėti turbūt bet kurią moterį, juoba suderinus visa tai su tuo gražuolio veidu. Tačiau jį sudomina viena, pilka pelytė. Mina iki šiol nebuvo sutikus tokio asmens, tad beabejo, lieka suintriguota. O pats Drakula, neskubėdamas moko ją gyventi už siauro ratelio ribų – nebijoti, tvirtai siekti norimų dalykų ir... Na, dar šiokių kitų reikalų, kuriuos Mina paskui „permoko“ savo vyrą, kuris beje, nieko nė neįtaria. Istorija gan žavi, su intriga.

8. J.S. Barnes "Dracula's Child" - Jei pasirinkote praleisti septintą, tai galite praleisti ir šią. Galite ir nepraleisti, nes romano aspektas čia - mažesnis. Idėja, kaip ir Stoker'io "Drakulos" spekuliacijose yra, jog Minos ir Džonatano vėliau susilauktas laikas - vienaip ar kitaip yra ir Drakulos vaikas. Ar tai dėl fizinių santykių su Mina, ar dėl vampyriškų galių, kurios paveikė negimusio kūdykio DNR...:
Apie Knygą: Kai Mina ir Džonatanas Harkeriai, su būrio draugų pagalba pagaliau pribaigė Drakulą, manė, jog pagaliau galės gyventi ramų ir normalų gyvenimą, išgyti po visų tų traumų, užmiršti košmarus. Tačiau prieš mirtį Drakula prisiekė per amžius siekiantį kerštą ir panašu, jog tamsa vėl kaupiasi...

9. Dacre Stoker "Dracula the Un-Dead" - "oficialus" Bram Stoker'io knygos tęsinys, parašytas jo palikuonio. Istorija, nors ir skaitosi labai vidutiniškai dėl sausumo ir dėl autoriaus rašymo stiliaus, buvo gan įdomi ir neblogai išrutuliota:
Apie Knygą: Apie dvidešimt metų po to, kai tą garsiąją draugų šutvę sukrėtė žinios, apie tikrų vampyrų egzistenciją, Kvincis Harkeris, Minos Harker ir Džonatono Harkerio sūnus, prieš savo tėvo valią, bet slapčiomis, kad neprarastų jo finansinės paramos, ima siekti aktoriaus karjeros. Ugnį jame dar labiau pakursto netikėta galimybė susipažinti su savo herojumi, garsiu aktoriumi Basarabu. Šis gi palinki vaikinui sėkmės ir net pažada padėti, su mažyte sąlyga: kad šis padės jam susitikti su Bram Stokeriu, kuris dabar gi stato spektaklį užvadintą Drakula. Čia Kvincio gyvenimas ir išslysta jam iš po kojų. Scenarijus paremtas knyga, manuskriptu, kurio pagrindiniai herojai: jo motina, tėvas, bei jų draugai. Ilgai nemąstęs, bet vis pergalvodamas tą faktą, jog jo motina atrodo taip, lyg būtų jo sesuo, jis išskuba namo, aiškintis tiesos. Bet, ne visada saugu kapstytis po praeitį ir joje palaidotas paslaptis. Mat vos Kvincis atsako į vieną kitą klausimą, jo tėvas randamas nužudytas. Pasmeigtas ant kuolo.

10. Patrick Sheane Duncan "Dracula vs. Hitler" - jei patiko Hellsing manga/anime/ova, patiks ir ši knyga. Įvykiai vyksta po Drakulos sumedžiojimo, Van Helsingui dar esant gyvam, antrojo pasaulinio karo metu:
Kažkada, jis, ir keli drąsūs vyriškiai, sumedžiojo ir įveikė Drakulą. Padaro nužudyti jiems nepavyko, bet tai žino toli gražu ne visi. Ir nors Helsingo mintys dažnai sukosi apie tą sarkofagą su nemirtinguoju, jis mąstė apie eksperimentus, tyrimus. Dievaži, nesitikėjo stovėsiąs virš princo, ketindamas jį prikelti, su viltimi, kad Vladas Smeigikas panorės dar kartą ginti savo šalį nuo įsibrovėlių, ir tuo pačiu padės jiems sunaikinti Reichą.

11. Fred Saberhagen "The Dracula Tape" - Pamenat, Interviu su Vampyru pabaigą? Ir Lestato knygos pradžią, bei vieną kitą vėliau pateiktą faktą, ypač, kai jis susitiko su Louis? Ši knyga yra tai, bet su Drakula. Susierzinęs jis imasi pasakoti, t.y. į kasetę įrašinėti, kaip ten viskas buvo iš tiesų ir nepagaili jį medžiojusių vyrų patraukti per dantį už melus, kurių pripaistė:
Apie Knygą: Ne viskas Drakulos knygoje, mums pateiktoje per laiškus, užrašus ir dienoraščius, buvo tiesa. Ir, Drakula, nepatenkintas ir piktas dėl fakto, jog joje buvo nutapytas tamsiomis, moteris persekiojančio monstro spalvomis, kurį paskui nužudė būrelis geradarių vyrukų, apsiėmė mums papasakoti, kaip ten viskas buvo iš tiesų ir truputį pasižarstyti purvais, kuriais buvo apdrėbtas.
Va taip, nuo vampyro užgimimo, iki vampyro išėjimo į didįjį pasaulį, iki vampyro gyvenimo mūsų laikais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.