2022 m. birželio 27 d., pirmadienis

LGBTQIAP+ | Transfobija ir J.K. Rowling | transfobijos saga, apibendrinant


Demokratiniame pasaulyje mes visi turime teisę į žodžio laisvę - galime turėti nuomonę ir ją skelbti visais laisvai prieinamais, legaliais būdais. Žmonių nuomonės gali būti skirtingos, jie gali kritikuoti mus, o mes - juos. Galime netgi pasakyti vieni kitiems, kad klystame, nurodyti kur ir kaip.

J.K. Rowling transfobiją pateisinti bandanti esė | pirma dalis | antra dalis | trečia dalis

Tikrai žaviuosi žmonėmis, kurie sugeba gūžtelėti pečiais ir nueiti nuo kažkieno reiškiamos diskriminuojančios kalbos, nes "tai tik jų nuomonė", bet nemanau, kad taip daryti yra teisinga. J.K. Rowling atveju: jos žodžiai jau naudojami kurti įstatymus prieš translyčius asmenis, kurie tiesiogiai paveiks ir apsunkins ir taip jau pažeidžiamos visuomenės grupės gyvenimus. Vietoje to, kad autorė kovotų prieš vis dažniau iš moterų atimamą galimybę pasirinkti ar jos nori gimdyti, ar ne, ji renkasi kovoti prieš translytes moteris, kurios tenori gyventi savo gyvenimus. Jos skleidžiama klaidinga informacija, prieštaraujanti mokslui ir logikai - tapo ginklu, kuris apginklavo ir kitus transfobiškai nusiteikusius fanatikus, nes dabar jie turi štai tokį, didingą užnugarį. Ko pasėkoje manau, jog tylėti yra gėdinga. Jeigu nesate transfobiški ar homofobiški, jeigu suvokiate protu, kad žmogus yra žmogus, o ne reprodukcinių organų kratinys, tuomet jūsų tyla neleidžia prabilti ir man, nes net jei kalbėsiu - manęs niekas negirdės.

"Sąvoka „translytis“ reiškia asmenį, kurių gimimo metu nustatyta lytis (t. y. gydytojo paskirta lytis gimimo metu, dažniausiai remiantis išoriniais lytiniais organais) neatitinka jų lytinės tapatybės (t. y. psichologinio lyties jausmo). Kai kurie transseksualūs žmonės patiria lyties disforiją, kas reiškia jog šie asmenys patiria psichologines kančias, atsirandančias dėl gimimo metu nustatytos lyties ir lytinės tapatybės neatitikimo. Nors lyties disforija dažnai prasideda vaikystėje, kai kurie žmonės gali ją patirti tik po brendimo arba daug vėliau." - iš Psychiatry.org

Mano vardas Vakaris. Esu translytis vyras ir tai žinojau dar gerokai prieš sužinodamas patį žodį, maždaug 6 metų, kai pirmą kartą protu suvokiau, jog mano bendraamžiai žaidimuose renkasi jų biologiją atitinkančius veikėjus, kol aš nerdavausi iš kailio mėgindamas pats sau pateisinti kitokį pasirinkimą. Vėliau, kai viskas peraugo į kažką daugiau, nei žaidimus rolėmis, o realų poreikį gyventi ir būti visuomenės dalimi, bandžiau apie tai negalvoti. Bandžiau priprasti. Įsivariau depresiją, labai gilų nerimą ir kažką labai artimo asmenybės sutrikimui, mat vienintelis būdas taip gyventi kasdien, buvo pamiršti, kad iš viso esu asmuo. Lyties disforija yra neapsakomai siaubingas jausmas, kuris tik augo. Disforijoje tu tiesiog taip beprotiškai negali suvokti savęs, kaip savęs... Tavo forma tau tiesiog atgrasi, net savo balso neatpažįsti ir paprasčiausias "labas" išmuša iš vėžių, kai mirtis atrodo priimtinesniu sprendimu nei dar viena diena to nematomo būvio, kai tave visi mato, kaip kažką visiškai kito ir tu netgi negali niekam apie tai pasisakyti, nes, gi... Ne visiems taip labai sunku. Tiesiog man nepasisekė truputį extra.


Translytės moterys yra moterys. Net pati Rowling to nebeperrašys. Tai yra mokslu pagrįstas faktas, kad lyties disforija egzistuoja ir kad ją gydyti rekomenduojama lyties (socialiniu, hormoniniu, fiziniu) keitimu.

Translytės moterys neprašo teigti, kad biologiškai/fiziškai yra tokios pačios, kaip biologinės moterys. Nei jos, nei mes - neneigiame, kad lytis yra tikra. Tai tėra tik baimei skleisti skirta dezinformacija, kilusi arba iš teiginių, kurių transfobai patys nesuprato, arba iš vis yra išsigalvoti, nes niekas taip man ir neparodė, tai kur tie translyčiai asmenys, teigiantys, kad fizinė lytis nėra tikra. Neabejoju, žinoma, kad tokių yra, nes šiandien yra ir žmonių tikinčių, kad Žemė yra plokščia. Ir jų, akivaizdu, daugiau. Translytės moterys taip pat žino, kad moteris - nėra kostiumas. Todėl jos ir yra moterys, o ne vyrai suknelėse. Nužeminti žmones iki reprodukcinių organų visų pirma tai žemina ir nužmogina pačias moteris. Bet, panašu, kad Rowling tokia auka nėra per didelė.

Ačiū, kad perskaitėte.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.