2022 m. birželio 3 d., penktadienis

LGBTQIAP+ | Transfobija ir J.K. Rowling | lyties realybė

Šį LGBT mėnesį (pride month) norėčiau padaryti daugiau, nei tik skaityti LGBT knygas. Norėčiau supažindinti jus su JKR transfobija, apie kurią daugelis iš jūsų deja net nežinote, ko pasėkoje, gal būt neapgalvotai ir nenoromis, remiate prieš translyčius asmenis pasisakančią autorę:

Nors keistų pareiškimų ar išsireiškimų J.K. Rowling yra padariusi ir ankščiau, jos transfobiškos pažiūros į dienos šviesą ryškiausiai išlindo 2019 pabaigoje, kai ji viešai stojo į Maya Forstater pusę, pareikšdama, kad moterį iš darbo atleido už tikėjimą lyties realybe (reality of biological sex). Ir, ne, tai tikrai nebuvo nesusipratimas ar klaida. Autorė puikiai žinojo situaciją, jos niuancus, bei sąmoningai pasirinko pateikti informaciją šiek tiek kitokioje šviesoje.

Maya Forstater iš darbo atleista nebuvo, jos kontrakto tiesiog nepratęsė. Ir ne dėl tikėjimo lyties realybe, bet dėl transfobiško elgesio, diskriminacijos. Ji ignoravo nebinarinės (nedvinarės? nonbinary) lyties kolegos įvardžius, garsiai reiškė savo neigiamas pažiūras į translyčius asmenis, ypač translytes moteris, bei nemažai apie tai kalbėjo viešoje interneto erdvėje. Netekusi darbo ji kreipėsi į įdarbinimo tribunolą, kur bylą tuoj pat pralaimėjo. Anot teisėjo, Maya Forstater neturi jokios teisės ignoruoti legaliai pripažintos asmens lyties ir, jog jos nuomonė, kad "translytė moteris, net ir legaliai pripažinta moterimi, neturi teisės vadintis moterimi" tiesiog neturi vietos egzistuoti demokratiškoje visuomenėje. Jos byla baigta, kaip neatitinkanti žmogaus teisių ir teisės į orumą.

Tad taip trumpai, apie patį pirmą JKR išsireiškimą: 


"Renkis, kaip nori.
Vadinkis, kaip patinka.
Miegok su bet kokiu sutikti galinčiu suaugusiu asmeniu, kuris tave ims.
Gyvenk savo gyvenimą ramybėje, saugiai.
Bet išstumk moteris iš jų darbo vietos, nes jos teigia, kad lytis yra tikra?
-aš už Maya -tai ne pratybos"

Kaip jau ir aptarėme, Maya Forstarter nebuvo atleista. Jos darbo kontraktas tiesiog nebuvo pratęstas dėl translyčiams ir nebinariniems asmenims reiškiamos diskriminacijos.

Translyčiai asmenys nieku gyvu neteigia, kad biologinė lytis yra netikra, bet tai dažnas transfobų naudojamas argumentas "lytis gi tikra" - taip. Mes tai tikrai, tikrai žinome. Geriau nei bet kas kitas, nuo, dažnai, labai jauno amžiaus (supratau, kad kažkas ne taip būdamas maždaug 6 metų, ir dar labai ilgai net tokio žodžio, kaip "translytis" ar "transeksualas" - nežinojau).

Rowling klaidos nepadarė, nuo 2019 pabaigos, iki pat dabar ji, savo milžiniškoje platformoje, skleidžia transfobiją, bei translyčius asmenis, ypač translytes moteris, išskiriančias pažiūras. Dažnai, netgi, TIK translytes moteris, mat mūsų, translyčių vyrų egzistencija - griauna jų turimų argumentų logiką, ko pasėkoje - dažniausiai esame ignoruojami. Bet apie visa tai papasakosiu kitame įraše. Jų turbūt bus dar ne vienas, nes JKR pareiškimai yra grindžiami nuomonėmis, citatų stokojančiomis istorijomis, seniai diskredituotais pseudo-mokslininkais ir paneigtais jų darbais, bei atrinktomis citatomis iš straipsnių, kurie, jei nebūtų taip gerai apkarpyti - prieštarautų jos pačios teiginiams. Juos visus galima paneigti mokslu. Taip, mokslas remia tiek translyčių asmenų egzistenciją, tiek ir jų teisę į orų gyvenimą esant savimi.


"Jeigu lytis nėra tikra, tuomet nėra ir tos pačios lyties potraukio. Jeigu lytis nėra tikra, tuomet moterų išgyventa realybė visame pasaulyje yra ištrinama. Pažystu ir myliu translyčius žmones, bet ištrinant lyties sąvoką pašalinama ir daugelio galimybė turiningai apibrėžti savo gyvenimus. Kalbėti tiesą nėra neapykanta."

Kaip ir minėjau, translyčiai žmonės tikrai, tikrai neteigia, kad lytis nėra tikra. Taip tiesiog nėra. Na, o kuo mes susiję su tos pačios lyties potraukiu, homoseksualumu, tai aš čia ir pats nesuprantu, nemeluosiu. Translyčių asmenų orientacija nebūtinai tik viena, arba kita, visiškai, kaip ir visų kitų žmonių šiame pasaulyje. Ko pasėkoje, jums ir mums patinka kažkas konkretaus. Nemanau, kad homoseksuali mergina su manimi būtų laiminga, nepaisant to, kokia tuo metu būtų mano kūno sandara. Kaip ir, neabejoju, ji galėtų būti laiminga su translyte moterimi (jūsų translyčio partnerio genitalijų statusas jūsų orientacijos - nekeičia, tai tiesiog reiškia, kad jie jums - daugiau, nei genitalijos; lygiai taip pat nėra nieko blogo atsisakyti santykių su translyčiu asmenimi, kurių fizinis kūnas jums nepatinka, kiekvienam savo, tik išlikite mandagūs, nieks neįsižeis ir nesupyks).

Translytės moterys taip pat netrina ir moterų istorijos. Jos kovojo, ėjo į maršus, piketavo ir kėlė riaušes kartu su biologinėmis moterimis, nes ir pačios kentėjo tą pačią diskriminaciją, o dažnai ir daugiau jos, nes net tarp moterų, ką ten, net ir tų, kurios pačios priklauso LGBT+, kaip matome, ne visada yra pageidaujamos (nepergyvenkit, merginos, sveikas protas vis tiek nugalės).

Ne, tiesa tikrai nėra neapykanta. Bet, kad čia - nėra tiesos. Rowling ir kitų tokių pačių pažiūrų asmenų nepalaiko nei mokslas, nei progresyvi demokratija (progresyvi, ne regresyvi, kokią matome tam tikrose Amerikos dalyse, ypač Teksaso valstijoje).

Tai, kaip ten dėl Hario Poterio? Dauguma jūsų translyčių draugų ir tų, kurie mus palaiko, kaip žmones, turbūt nebegali taip pat žiūrėti į Harį Poterį. Tai - kiekvieno individualus pasirinkimas. Man, asmeniškai, joks JKR rėmimas nebėra priimtinas, bet bandau susigyventi su faktu, kad žmonės nėra linkę atsisakyti dalykų, vien dėl to, kad skauda kažkam kitam. Tai puikiai parodo Ukrainoje vykstantis genocidas, kurio neužtenka, kad atsisakytumėme rusiškos produkcijos, naftos, dujų (kaip bendras pasaulis, žinau, kad Lietuva tikrai labai daug padarė). Idėja tame tik tokia: translyčių asmenų gyvybės yra svarbesnės už Harį Poterį (nepaisant to, jog JKR neigia, jog pastūmėjo translyčius jaunuolius į tamsesnę gyvenimo pusę), tad jei galite - nebepirkite naujos produkcijos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.