2022 m. gegužės 1 d., sekmadienis

kodėl skaitau anglų kalba?



Jeigu įrašą skaitote anglų kalba - sveiki, aš esu lietuvis ir Lietuvoje mes kalbame lietuvių kalba. Kuri yra apskelbta, kaip viena sunkiausių kalbų išmokti. Anglų kalba man yra trečioji išmokta ir be jos skaitau dar dviem.

Na, o jeigu įrašą skaitote lietuviškai, tuomet jau turbūt pastebėjote, jog daug didesnė dalis knygų mano bloge yra anglų kalba. Nepaisant to, jog nuoširdžiai norėčiau skaityti daugiau lietuvių autorių (vertimai man tikrai nelabai rūpi, atleiskit, pats vertėju dirbu, ne vieną pažįstu, taip jau yra).

Taip yra dėl paprasčiausios literatūrinės laisvės, kuri susideda iš dviejų dalių: elektroninių knygų ir didesnio angliškų knygų prieinamumo.

Kažkada rašiau įrašą apie neadekvačias knygų kainas. Vienas iš punktų buvo ir elektroninių knygų kainos, kurios beveik nesiskyrė, jei iš vis skyrėsi, nuo popierinių. Dabar gi patikrinau, ar galiu kur nusipirkti el. knygų ir, deja, niekas nepasikeitė. Tik padaugėjo angliškų elektroninių knygų, kurias galiu įsigyti lietuviškuose knygynuose. Kainos išlieka tokios pat vienu, dviem eurais mažesnės, kur kitą syk su nuolaida tiesiog pigiau pirkti popierinę.

Supratęs jog knygą anglų kalba nusipirkti į skaityklę bus bene keturis kart pigiau - nesudvejojau. Ir ta laisvė tiesiog išvertė iš kojų, nuo 30-40 knygų per metus, šoktelėjau į 100-140 knygų per metus. Nebereikia bijoti, kad leidykla mes seriją vidury, nes nepasiteisino - anglų kalba perskaičiau visą Anne Rice, a.a. jai, Vampyrų Kronikų seriją. Nebereikia bijoti, kad ir iš vis neišvers. Raganiaus aštuntos knygos juk tikrai nebegausim, a? Pasikeitė demografija, ar kaip jie ten tada man atsakė, kai pasiteiravau ar nebus Lauros knygų tęsinio.

Dabar gi tos angliškos knygos yra taip pat lengvai prieinamos ir popierine forma, per visokius amazon ir book depository, nebereikia eiti užsakinėti į knygyną ar kitaip vargti. Kitą syk tame pačiame knygyne - jau yra. Ir angliškai, ir vokiškai, ir rusiškai. Gal greitu laiku turėsime ką nors ir ukrainietiškai, aš ne prieš būčiau pasimokyti.

Tai va, tad. Daugiausia skaitau anglų kalba, nes ganyklos platesnės. Ir, rimtai, argi tai nėra nuostabu? Kad galim mokytis kalbų, kad tam mums suteikia begales visiškai nemokamų išteklių ir galimybių? Ar nenuostabu tiesiog būti ir turėti viską ties pirštų galiukais, visas kalbas, žinias, knygas?

Na o jūs? Kaip ir kodėl skaitote?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.