2022 m. balandžio 21 d., ketvirtadienis

knygos apžvalga | Anne Applebaum "Iron Curtain"

Autoriai: Anne Applebaum
Pavadinimas: Iron Curtain
Serija: -
Žanras: Istorija; Politika
Psl.: 566
Įvertinimas: 4/5 | Goodreads

Kad geriau suprasčiau tą į paviršių iškilusią frazę "už geležinės uždangos", perskaičiau Anne Applebaum knygą "Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe" ir tikrai labai rekomenduoju ir jums.

Apie Knygą: Nuo Vokiečių nacistinio rėžimo išgelbėti žmonės raudonąją Rusijos armiją pradžioje pasitiko, kaip išgelbėtojus. Neilgai tai truko. Neregėtų turtų, tokių, kaip vienkiemio kaimo name esantis tualetas viduje, vištytė kieme, apakinti nustekenti kariai tuoj pat ėmė plėšikauti. Ir viena okupacija taip tiesiog virto kita okupacija. Totalitarinis rėžimas apgaubė Rytų Europą ta pačia geležine uždanga, už kurios, žmogui nieko kito negirdint ir nematant, nes net paprasčiausias radijas virto kontrabanda, tiesa yra tik viena - Vado, kuris ir nuspręs, kokia ji šiandien bus.

Mano Nuomonė: Ant kiek Orveliškai skamba, apsakyt negaliu... Knyga paaiškina kaip buvo mėginama sukurti naują žmogų: homo sovietikus, ir kodėl kai kurie net ir šiandien tvirtai teigia, kad tada jiems buvo geriau. Kai nežinai, kaip būna, kai nežinai, kad gali būti geriau, kai nežinai savo teisių, arba kai jos taip sutryptos, jog nebelaikai jų savo teisėmis - tu nustoji būti savimi ir tampi tik moliu tam "vadui", kuris, tada, tampa viskuo. Net ir tavimi. Ir nuo jo minčių, norų, užgaidų, komforto, skonio, priklausys kokia bus tavo tiesa šiandien.

Skaitykit ir rekomenduokit kitiems. Jau vien tai, kad galim, nes turim galimybę, teisę, mokytis kalbų, naudotis užsienio bibliotekomis, parduotuvėmis, pirkti ir skaityti tokias knygas yra didinga pergalė, kuriai nieku gyvu negalime leisti išsprūsti mums iš rankų. Stiprus 4/5.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.