2019 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

knygos apžvalga | Tom Burgis "The Looting Machine"

Autorius: Tom Burgis
Pavadinimas: The Looting Machine
Serija: -
Žanras: Ne Grožinė; Ekonomika
Psl.: 352
Įvertinimas: 5/5 | Goodreads

Tom Burgis knyga "The Looting Machine" nėra pirma apie kleptokratiją kurią šiemet perskaičiau. Bet, kaip ir Misha Glenny knyga "McMafia" - ji labai svarbi. Svarbi suprasti, jog prie didžiulio blogio pasaulyje prisidedame ne tik plastikiniu maišeliu ar šiaudeliu. Svarbi ir suprasti, jog turime kur kas daugiau galios kažką pakeisti, nei mums rodoma. Galų gale, juk deimantų industrija jau ašaroja, kad Millenial karta - žlugdo jų verslą.

Apie Knygą: Ar žinote iš kur išgaunama nafta? Ar žinote, kaip tai daroma stipriose šalyse, o kaip - tose, kurios negali pasipriešinti? Ar žinote, kaip gyvena žmonės šalyse, kurių eksportas skaičiuoja bilijonus ir dar iškloja kišenes korumpuotų valdžios atstovų, gaujų, armijų ir t.t.? Ar įsivaizduojate tokias šalis, kaip Emiratai? Na, tada turiu jums labai blogų žinių.

Afrika yra plėšoma didžiulių korporacijų, kurioms absoliučiai nusispjauti, jog jų numetami grašiai "vietinių gyvenimui pagerinti" patenka tik į gaujų rankas. Žmonės iš turtingų nafta, metalais, ar brangiais akmenimis vietų iškeldinami per prievartą, į naujas, dar baisesnes vietas, kur jau net koncentracijos stovykla būtų gėda pavadinti. Jie, neturėdami pasirinkimo, yra priversti dirbti sąlygomis, kurios jau seniai uždraustos likusiame pasaulyje. Ir vis vien miršta nuo paprasčiausių peršalimų bei bado.

Vėliau tas visas turtas išgabenamas į dar kitą, šiek tiek geriau industrializuotą, bet vis vien pigios darbo jėgos šalį. Ir jau po to, jiems sumokėjus centus vietiniams, iš kurių pasiėmė šį turtą, bei centus tiems, kas iš jo sukonstravo daiktus, jie mums pateikia tiek mūsų plastiko šiaudelius, tiek mūsų telefonus, tiek ir benziną automobiliams. Jau nekalbant apie papuošalus, kvailus ir nereikalingus žaislus.

Mano Nuomonė: Tokios knygos yra be galo svarbios pasiekti auditoriją. Ne tam, kad jaustumėmės kalti, jog naudojamės kompiuteriais ir telefonais, bet tam, kad atsakingiau rinktumėmės jų pakaitalus ir išmoktumėme skirti norą nuo poreikio. Tų kompanijų, tų juggernauts - nieks nesustabdys, tai faktas. Bet bent sulėtinti jų irgi mirtingus gyvenimus mes tikrai galime vartodami atsakingiau. Po mūsų pirštais - visa įmanoma informacija. Ir, nors ne visi, dauguma mūsų pasirinkti tikrai galime. Tiesiog - lengviau to nedaryti.

Taip tad, knyga gera, labai, parašyta irgi neblogai. Gal ne pilnam balui, bet jau dėl bendros informacinės svarbos, duodu 5/5.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.