2019 m. rugpjūčio 14 d., trečiadienis

knygos apžvalga | Alan Jacobs "How To Think"

Autorius: Alan Jacobs
Pavadinimas: How to Think
Serija: -
Žanras: Filosofija, Saviugda
Psl.: 160
Įvertinimas: 5-5 | Goodreads

Kartais (per dažnai) jaučiuos lyg visiškas idiotas, kai negaliu stipriau paremti tikrai solidaus argumento ir to pasekoje, kažkas su žalingomis idėjomis - pasijunta laimėjęs. Dėl to labai pavydžiu draugams, kurie sugeba naviguoti tarp temų ir argumentų - niekam neužkliūdami ir nieko neužkliudydami patys. Alan Jacobs knyga "How To Think" parodė kodėl mes visi tokie.

Apie Knyga: Knyga trumpai ir solidžiai, su gerais pavyzdžiais iš realaus gyvenimo ir realių argumentų, parodo visas tas didžiąsias moralės diskusijų pozicijas. Klaidas, tiesas, strategijas jose, bei prieigas prie jų, t.y. mūsų pačių poreikį ir galimybes būti atvirtiems naujoms idėjoms, mintims, faktams, per paprasčiausią išklausymą ir, na, pagalvojimą. Mąstymas yra be galo socialus veiksmas, toks dalykas, kaip "turiu savo nuomonę" (thinking for yourself) yra bene neegzistuojantis, mat tavo nuomonė neatsirado be jokio pagrindo. O mūsų hyperconnected laikais, kai mintis reikšti galima taip greitai, reaguoti vienu mygtuko paspaudimu, dalintis, demonstruoti visas tas nuomones ir mintis yra taip lengva... Gali būti sunkoka visame tame rasti tiesą ar netgi save patį.

Mano Nuomonė: Knyga net ir solidžiausiuose argumentuose parodo skyles. Tada duoda įrankius ir palieka. Gali taisyti mąstymą, gali viską palikti, kaip yra, gali pakeisti šiek tiek, ar daug. Bet kuriuo atveju palieki jos puslapius šiek tiek praturtėjęs. Gal ir nenoriai, bet jau žinai, kokias klaidas darai savo mąstyme ir elgesyje. Gal ir nenoriai, bet matai tiesas priešingame argumente. Ką su tuo daryti autorius palieka mums patiems nuspręsti pabaigoje tiesiog palinkėdamas būti drąsiais.

Gera knyga. Gyvenimo nepakeis, nes nedaug iš mūsų mėgsta keisti rutiną ar "vargintis" argumentuojant, kalbant, diskutuojant, domintis nuomonėmis, kurios neatitinka mūsiškių. Esam linkę numoti ranka ir, na, neatrašyti. Bet jau vien dėl to, jog privertė čia mane prisėst ir pamąstyt duosiu 5/5, nu nes rimtai...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.