2016 m. rugsėjo 24 d., šeštadienis

Edward Humes - Garbology: Our Dirty Love Affair with Trash



Kiek save pamenu, visada buvau prieš šiukšlinimą. Klasės draugai niekad nemėtydavo popierių, juokaudami, jog galiu liepti pakelti, o jei kas pamatys, kad jie šiukšles renka - išjuoks. Tėvai greit suprato, jog mano mažytis aš ilgai putosis dėl numestos šiukšlės, arba grįš ją pakelti, ir nešis kartu, kad ir lipnų ir dabar jau smėlėtą ledų pagaliuką, kol rasim šiukšlių dėžę - tad geriau visai nemėtyti. Niekad nepasidrovėdavau kažko pakelti ir įmesti į šiukšlinę viešoje vietoje, niekad neėmiau čekių iš bankomatų, visada atsisakydavau fizinių laiškų ir taip toliau, ir toliau, ir toliau. Nenuostabu tad, kad kai pamačiau Edward Humes knygą "Garbology: Our Dirty Love Affair with Trash" (Garbologija: Mūsų Purvinas Romanas su Šiukšlėmis; ISBN 1583334343; 288p.; Goodreads) NetGalley - iš kart paprašiau jos paskaityti.

Ši knyga daugiausia kalba apie amerikiečius, bet po šiokių tokių paieškų, paaiškėjo, jog net pati geriausia Europos šalis mūsų bendrą vaizdą ne tiek ir daug pakelia. Koks tas vaizdas? 102 tonos šiukšlių, sugeneruotų vieno žmogaus (per vidutinį gyvenimo laiką). Atviroje jūroje, tikrąja šio žodžio prasme, esama plotų, per kuriuos nesimato vandens nuo plastikinių maišelių, popierėlių, ir kitokio šlamšto. Kai kurie kalnai ir parkai - neegzistavo, iki neprisipildė ten buvęs šiukšlynas, kurį palaidojo ir apsodino. Esama produktų, kurių pakuotė brangesnė, nei joje laikomas turinys. Ir taip toliau, ir toliau. Mes naikiname savo vienintelius namus, vien dėl to, kad per gimtadienį parke lengviau išmesti popierinę lėkštę, nei parsinešti keramikinę namo, kur ją dar reikės išplauti. Disposable Lifestyle: Vienkartinis Gyvenimo Būdas.

Bet prieš šią problemą mes nesame bejėgiai. Nereikia nei streikų, nei pasiaukojimo, nei per daug atsisakymo. Tereikia šiek tiek pagalvoti. Pasiimti medžiaginį, ar daugkartinį maišelį su savimi į parduotuvę. Kiek kainuoja maišelis? 14 centų? Tai 14 centų kuriais jūs asmeniškai (nes kas nors tą maišelį vis tiek nupirks - bet tai būsite ne jūs) neparėmėte ir taip didelio biznio, kuriam be pelno aplinka tikrai nerūpi. Maišelis sveriamoms bulvėms? Namuose prieš išmetant suriškite jį mazgu, mat begalės jų klajoja ne tik gatvėmis, bet ir mūsų vandens telkiniais. Ir dar daug mažų paprastų būdų, kuriais prisidėti gali bet kas.

Man labai patiko autoriaus paprastumas kalbant. Tikėjausi grūmojimo, gėdijimo, ir pikto "mes mirsim, jei jūs to nepadarysite". Bet jis - žmogus paprastas, ir supranta, jog ne visi gali sumažinti vartojimą, ko rezultatas būtų ir sumažintas šiukšlinimas. Tad ir kalba taip, siūlydamas mažas išeitis, pasakodamas apie tuos, kurie dėl to padarė daug daugiau, bandydamas įkvėpti, o ne išgąsdinti, nors išsigąsti tikrai yra ko. Taigi knygai duodu 10-10, ji gal būt ne pati tiksliausia, ir geriausia, kokių ten yra šia tema, bet pradžiai - net labai gera ir įkvepianti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.