2016 m. kovo 1 d., antradienis

Haris Poteris ir Prakeiktas Vaikas

Tikiuosi, jog pasakoti kas tas Haris Poteris nereikia niekam, visi esate su juo pažįstami? Tik trumpai prisiminkime bendras detales: Haris Poteris, dar žinomas kaip "berniukas, kuris gyveno" (the boy who lived), gyveno žiobarų (t.y. mūsų, magijos neturinčių žmonių) apsuptyje. Berniuko ir viso ko magiško nekenčiantys jo teta ir dėdė, kurie jį augino po jo tėvų žūties, kategoriškai neigė bet kokią galimybę, kad toks dalykas, kaip magija - iš vis egzistuoja. Tai truko, jei gerai pamenu, vienuolika metų, iki Haris gavo laišką, kviečiantį jį atvykti mokytis burtų į magijos mokyklą - Hogvartsą. Ten, ilgus septynis metus, per nuostabias septynias knygas, jis patyrė daugybę nuotykių, ne mažiau kartų prasilenkė su mirtimi, ir galiausiai pasiekė vieną iš istorinių pergalių visame magiškame, ir netgi nemagiškame pasaulyje - įveikė žymiausią Tamsųjį Burtininką Voldemortą. Turime septynias knygas, vieną pasakų rinkinuką, jei neklystu tai ir vieną autorės biografiją, bei aštuonis filmus. Filmai aštuoni, mat, nevyniojant žodžių į vatą - Hario Poterio magiška karvutė uždirbo daug pinigo, knygos baigėsi, tai reikėjo pilnai viską išspausti. Kam fanai manau tikrai neprieštarauja, tame tarpe ir aš, juk gavome bent truputį daugiau to, kas dažnam mūsų, ypač tų kurie augo kartu su Hariu, stovėjo tarp jų (mūsų) ir juodos depresijos. Mus, fanus, dar vadina Poterhedais (Potterhead - Poteriagalviais), ir šiandien aš turiu jums (gal jau žinomų) gerų žinių. Turėsime aštuntą knygą!

"Haris Poteris ir Prakeiktas Vaikas" (Harry Potter and the Cursed Child) yra šiuo metu statomas spektaklis, paremtas J.K. Rowling, Jack Thorne ir John Tiffany bendrai parašytu scenarijumi. Jį sukurpė J. Thorne, ir su Rowling pašventinimu tai tapo oficialia aštunta istorija. Taip, perskaitėte teisingai, Prakeiktas Vaikas - spektaklis. Jį rodyti pradės 2016-ųjų Liepą, Londono teatre "Palace Theatre London". Bet mums, tiems kurie negali tiesiog šokti į lėktuvą pažiūrėti Hario Poterio tęsinio - nėra ko bijoti, mat scenarijus bus išspausdintas ir knygos formoje. Čia raktažodis: scenarijus. Skaitėte Šekspyrą? Tokiu stiliumi bus aštunta knyga. Tas žinoma kai kuriuos gerbėjus verčia nerimauti, mat į scenarijų pasinerti kiek sunkiau, nei į knygą su detaliu aplinkos aprašymu. Bet man, asmeniškai, Hamletas ir dabar priimtinesnis savo popierinėje formoje. 

Nuotrauka: Debra Hurford Brown, ©J.K. Rowling 2015
Istorijos aprašymas: "Būti Hariu Poteriu nebuvo lengva, ir su laiku, tapus persidirbusiu Magijos Ministerijos darbuotoju, vyru, ir tėvu trims mokyklinio amžiaus vaikams - lengviau netapo.
  Kol Haris tvarkosi su praeitimi, kuri vis nenori nugrimzti būtent ten - į praeitį, jo jaunėlis sūnus Albas (Albus) vargsta su šeimos palikimu, kurio iš tiesų niekad nenorėjo. Praeičiai ir dabarčiai grėsmingai maišantis tarpusavyje, ir tėvas ir sūnus suvokia nemalonią tiesą: tamsa kartais randasi pačiose netikėčiausiose vietose." (vert.: Rasa Jankauskaitė (c) )

Dabar trumpai apie patį spektaklį:
  • Istorija prasidės akimirką po to, kur baigėsi. Hariui mojuojant savo vaikams Hogvartso Eksprese.
  • Haris, Hermiona ir Ronis bus vaidinami aktorių Jamie Parker, Noma Dumezweni ir Paul Thornley. J.K. Rowling jais labai džiaugiasi, ko pasekoje ir man dėl jų ramu.
  • Spektaklis paruoštas rodyti dviem dalimis dėl, cituoju: "epinės istorijos" ("epic nature of the story.") 
  • Prakeiktas Vaikas yra kolektyvinis darbas, t.y. ne vienos Rowling kūrinys, ir, kaip supratau, netgi ne jos pradėtas. Prie jo dirbo trys autoriai, tame tarpe ir pati Rowling, tad knyga yra trijų asmenų vaikas.
Nauja mūsų trijulė
Taip tad. Dar viena knyga apie Harį Poterį. Ir, bent kol kas, niekas nieko nesako apie tai, jog ji "paskutinė". Filmo pagal ją nestatys, ar bent jau Rowling savo twitteryje tokius gandus paneigė (bet pranešė, jog "Fantastinės Būtybės ir kur jas rasti" adaptacija bus trijų dalių filmas). Dabar lieka tik vienas klausimas: ar mums šią knygą išvers? Turbūt atrodo juokinga, kaip gi jie nepasinaudotų tokia galimybe pasidaryti dar pinigo? O gi galėtų, aš jau išmokau nebepasikliauti mūsų leidyklomis laukiant vertimų. Bet kuriuo atveju - neišlauksiu tiek. Kai ją išleis, tai ir griebsiu. O jūs?


Šaltiniai: [Harry Potter Play]; [Pottermore]; 

2 komentarai:

  1. Sveiki, Jūsų straipsnis man patiko, tačiau padarėte vieną klaidą :) "Haris Poteris ir prakeiktas vaikas" bus ne tik knyga tačiau kaip neseniai girdėjau Firma "Warner bros" filmuos ir filmą, beje Youtube jau yra anonsų!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Klaidos nėra, patvirtinimo nėra, yra paneigimai :) kol kas vilčių į filmą nedėčiau.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.