2015 m. sausio 8 d., ketvirtadienis

Jasper Fforde - The Eyre Affair [#1]



  Kažkaip aprašyti knygą tapo sunkiau, nei perskaityti. O jau sekančią išsirinkti tai amžina kančia. Bet first things first. Baigiau knygų klubo knygą, Jasper Fforde "The Eyre Affair" ("Penguin Books" 2003; ISBN 0142001805; 374p.), ir vis norisi rašyti "eyere". Užtrukau per mėnesį. Taip. To dar nėra buvę be rimtos priežasties. O dabar sunkiai besugalvoju, kaip gi šitą knygą apibūdinti. Manau labiausiai tiktų "Alternatyvi Realybė", kaip Stroudo Bartimėjaus knygose. Tik be magijos. Čia viskas daugiau iš mokslo vystėsi, nors esama ir vampyrų, dauguma nuotykių sukasi apie jos laiku šokinėjantį tėvą, jos dėdės portalą į knygas ir visą tą dimensijų sąlytį.
  Pagrindinė herojė, mūsų šaunioji Thursday Next, kurios vardą būtų keblu išversti nesulietuvinant pavardės, mums ir papasakoja visą tą vargiai aprėpiamą istoriją. Super-blogiukas Hades pavagia originalų kažkokios ten knygos rankraštį. Niekas nesuvokia nei kaip, nei kodėl, mat kameros jo neužfiksavo, antspaudų nėra ir netgi stiklas, dengęs rankraštį - savo vietoje. Nėra nei reikalavimų išpirkai, nei šiaip kokių nors žinių iš to be priežasties pikto vyriškio.
  Po vieno riebaus susidūrimo su Hades, nepaisant to, kad atsakymų jis vis viena nedavė, Next atsiduria ligoninėje, kur jai paaiškinama, jog ji apšaudė senutę ir dar kažin ko ten pridirbo. Hades, anot pareigūnų, žuvo autokatastrofoje, sudegė. Bet ar taip gali būti, jei Next savomis akimis matė nuo jo atšokančias subliuškusias kulkas, matė jį keičiant išvaizdą ir šiaip jau - kaip tuo galima tikėti, kai vyriškis net šešėlio neturi? Darosi įdomu? Pareigūnams išėjus, Next palatoje materilizuojasi ryškiaspalvė sportinė mašina su ja pačia už vairo ir liepia imtis darbelio Svindone. Va čia ir prasideda visas gražumas.
  Taip, istorija tikrai neprasta. Tiek visokių specialiųjų tarnybų, literatūros apsauga, laiko tvarkytojai, antgamtinių būtybių naikintojai ir taip toliau. Nors knyga skirta jau rimtesniems skaitytojams, manau ji man būtų pasiutusiai patikusi vienaženklių skaičių amžiuje. Su tais šuoliais laike, linksmų plaučių pikčiurnomis vampyrais, dėdulės Mycroft portalu į knygas... Duosiu knygai 9/10 ir manau kadanors paskaitysiu ir kitas dalis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.