2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Karen Joy Fowler - Džeinės Osten knygų klubas


  Vis sau kartoju, kad atidžiau knygas atsirinkinėsiu, mat taip ir vertinsiu viską ketvertais ir aštuonetais. Karen Joy Fowler knygą "Džeinės Osten Knygų Klubas" (The Jane Austen Book Club; "Alma Littera" 2007; ISBN 9955-24-4348; 296p.) pasiėmiau, kai neradau bibliotekoje to, ko norėjau, tad šitaip tvarkiausi su tuo staigiu ūpo numušimu. Apie ją teko kažką girdėti, kažką skaityti, be to, priviliojo mane į vieną knygų klubą ir ten kažkas taipogi buvo minėta apie šios knygos ekranizaciją. Tik va, kad, įlipu ne į savo vėžias, o tada skundžiuosi, kad neįdomu buvo.
  Aišku, negaliu taip drąstiškai teigt - fui, nesąmonė. Ne, ne taip ten ir blogai. Aš gi nevengiu visai ten tų romanų ir "romaniūkščių", kur vertė popieriuje ar kilobaituose, bet matyt šį kart buvo truputį per daug. O per daug buvo todėl, kad čia visas būrys moteriškių, senstančių, išsiskyrusių, besiskiriančių, su savo dramomis, vyrais (ir viena moterimi), bei vienas vienintelis vyrukas, užaugęs tarp seserų. Susirenka jie kas mėnesį pas ką nors iš jų ir aptarinėja vieną iš Osten romanų. Jų beje neskaičiau irgi, nei vieno, net ir "Puikybės ir Prietarų" dar neteko paskaityti, ir iš santraukų, kurias labai maloniai gale mums pateikia, įtariu, kad jos man irgi gali būti ne itin prie širdies. Bet pažiūrėsim. Taigi, skiriamas koks lapas ar du komentarams, visi plepa. Bet tai ką skaitai... Pirmiausia tau nupasakoja, kur visi susėdo - svetainė, veranda, balkonas. Tada papasakoja, ką joms pateikė - sausainiai, margaritos, šalta arbata. Tada lyg ir pakomentuojama knyga, ne itin daug, o neskaičiusiam gal ne per daug ir įdomu. Na ir tada prasideda kokia nors gyvenimo istorija. Kaip ją paliko vyras, kaip ji paliko savo draugę, kaip jis suprato, jog jo seserys - visada bus jo pusėje ir taip toliau. Dovanokit, bet aš nė nesuprantu, na o ko po galais tikėjausi? Na, matyt, tikėjausi įkėpimo. Tos saujos žmonių, kurie skaito su užsidegimu ir ne tik vieną autorę, vieną temą. To čia nebuvo, o jei buvo, tai tie žmonės buvo šiek tiek patraukti per dantį.
  Negaliu sakyti, kad knyga bloga. Ji parašyta gerai, išversta irgi puikiai. Bet man buvo nuobodu, todėl galiu duoti tik 4/10, dovanokit. Tiems kuriems patiko - suprasiu, jei pyktelėsit, turint galvoje kokį šlamštą kartais skaitau ir geriau įvertinu. Tiesiog ne ta knyga.

2 komentarai:

  1. Filmas tai paliko man malonų įspūdį :) Nors ar knygą skaityčiau, nežinau..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, rimtai, gi dar filmas yra... Pažiūrėsiu ir filmą, gal bus apsikarpiusios istorijos dalys, gal tikrai bus geriau. Dėkui tamsta, kad priminėt

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.